Ana içeriğe atla

Vegan ve Vejetaryen Arasındaki Farklar Nelerdir?

Başkasının yaptığı bir eylemi tartışmayı severiz ya insanlık olarak, işte veganlık ve vejetaryenlik bu tartışmaların vazgeçilmez iki grubudur. Aslında aynı cephede olması gereken vegan ve vejetaryen de zaman zaman aralarındaki farklar nedeniyle tartışmalara dahil olur.

Peki vegan ve vejetaryen arasındaki farklar nelerdir?

Bu soruyu cevaplamadan önce gelin vegan ve vejetaryenin kim olduğuna bakalım: Vejetaryen, temelde et yemeyen insanın, geri kalan insanlık tarafından bilinen kod adıdır. Hayvanların öldürülmesine karşı oldukları için etten uzak durabildikleri gibi lezzetini sevmediği için et yemeyen birine de gayet vejetaryen denilebilir.
Vejetaryenler kendi arasında üçe ayrılır. Hayvansal gıda olarak yalnızca yumurtanın tüketildiği ovo vejetaryenler, potansiyel bir cana kıyıldığı düşüncesine sahip olup yumurta tüketmeyen, hayvansal gıda olarak yalnızca süt ve süt ürünleri tüketen lakto vejetaryenler ve her ikisini de tüketebilen -çoğunluk grubu- lakto ovo vejetaryenler.
Vegan ise genel algı itibarıyla vejetaryenin çok daha katı ve gelişmiş versiyonudur. Et endüstrisine tamamen karşıdır. Hayvanlar üzerinde deney yapılarak elde edilen ilaç, makyaj ürünleri, kürk, deri ve yün gibi ürünleri kullanmazlar. Bir hayvanın öldürülmesine karşı olmakla birlikte, kökü olup meyve vermeyen sebzelerin tüketilmesini de reddederler. Çünkü onlara göre kökü olan sebzeyi topraktan koparmak da bir cinayettir.
Bütün bu bilgiler ışığında vegan ve vejetaryen arasındaki farkı özetlemeye çalışalım: Vejetaryen beslenme biçiminde değişiklik yapmış, bir nevi diyette olan kişidir. Vegan, 24 saatini etkileyen bir seçimin içindedir. Vejetaryenlik bir beslenme, veganlık bir yaşam biçimidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Veganlar İçin Beslenme Tablosu

Dünyada örnekleri olan ancak Türkçe olarak ilk defa bu kadar kapsamlısını gördüğümüz vegan beslenme tablosunda, özellikle Türkiye'de kolaylıkla bulunabilecek vegan yiyecekleri ön planda tutulmuş. Bu da bazen istediği lezzette yiyeceği bulamayan veganlar için çok doğru bir yönlendirme demek. Aşağıdaki tabloda yer verilen ana konular şu şekilde: ¦ Hangi vegan yiyeceklerinde günlük ihtiyaçlar ne kadar yer alıyor? ¦ Vegan beslenenler için hangi besinden günlük ne kadar tüketmek lazım? ¦ Vitamin ve minerallerin vücutta depolanabilirliğini ve emilimini arttıran/azaltan faktörler neler? ¦ Gut hastalığına, kolesterole, kalp-damar hastalıklarına, obeziteye iyi gelen vegan yiyecekleri neler? ¦ Veganlar için kahvaltı önerileri neler? Print edip, duvarlara, buzdolaplarına asmalık bir çalışma. Görsellere sağ tıklayıp, bilgisayarınıza kaydedebilir ya da tıklayarak daha büyük haline ulaşabilirsiniz

Veganlar Neler Yiyebilir - Neler Vegan Yiyecek Değildir?

(Veganlar İçin) Neler Yiyecek Değildir? Hayvansal süt ürünleri (hayvansal süt ve hayvansal sütten elde edilen yoğurt, ayran ve benzerleri), tavukların ve diğer kuşların yumurtaları, bal, hayvan eti ve hayvan bedeni ve beden salgılarından elde edilen ya da bunları az ya da çok fark etmeksizin içinde barındıran herhangi bir şey yiyecek değildir. Bunların yanı sıra, üretiminde hayvan emeği kullanılan tarım ürünlerinden de -örneğin arı kovanı kullanılan seracılık ya da maymunlara toplatılan hindistan cevizleri gibi- uzak durmaya gayret etmemiz gerekir. Bunlar soframıza koyabileceğimiz yiyecekler değil, hayvan sömürüsünün ve şiddetin sonuçlarıdır. Bunları kullanmaya devam etmeyi doğru bulamayız. Hayvanların ölü bedenlerine ya da beden çıktılarına yiyecekmiş gibi bakıp, bunları kullanmamız veya tüketmemiz yanlıştır. Çünkü, hayvanlar bizim kullanacağımız eşyalar değil, kendi yaşamları olan ve yaşamlarına değer veren varlıklardır. Hayvanlara kendi çıkarlarımız için verdiğimiz

Veganlar ne yiyor?

“Eee beslenmemizden onca şeyi çıkarınca geriye ne kaldı ki?!” diye düşünebilirsiniz. Sizi anlıyorum ancak o kadar da karamsar olmaya gerek yok. Bakınız çünkü bakliyatlar (nohut, mercimek, bezelye, fasulye, barbunya, vs.), (cinayet işlenmeden yani köklerinden koparılmadan toplanmış) sebzeler, tüm yeşil bitkiler, soya ürünleri, işlem görmemiş kuruyemişler (ceviz, fıstık, badem, fındık vb.), kuru meyveler, bitkisel yağlar (zeytin ve zeytinyağı, keten tohumu yağı, ceviz yağı, fıstık yağı, fındık yağı), tahıllar (pirinç, yulaf, kinoa, kuskus, bulgur, mısır vb.), bitter çikolata, tofu, soya ürünleri vegan beslenmenin vazgeçilmezleri. Fakat yalnızca hayvansal gıdalardan elde edilen B12 ve D vitaminlerini takviye olarak dışarıdan almak gerekiyor. Tabii ki bol güneş ışığı, hepimizin ihtiyacı. Muadil yiyecekler neler? Veganlığın zor zanaat olduğundan yeterince bahsettiğime göre şimdi çözüme odaklanalım derim. Nedir bu muadil yiyecekler bir göz atalım. Elbette vegan diyet kitaplarında çok da