Ana içeriğe atla

Sattvik Vegan Beslenme Nedir?

Sattva kusursuz idrak yeteneğinin ortaya çıkmasını sağlayan saf bir özelliktir. Diğer bir deyişle akıl ve kalbin birliğidir. Tam bir denge halidir. Sattva, Raja ve Tama doğanın üç temel gücünü (guna) temsil eder.Hayvansal gıdaların ve etin titreşimi çok düşüktür.
Tamas karanlık, tembellik ve hareketsizlik halidir. Bilgisizlikten kendini gösterir. Taması azaltmak için ağır etleri, kimyasal olarak işlenmiş gıdaları bırakmak gerekmektedir. Rajas enerji, değişim ve hareket halidir. Rajaların doğası tutku, özlem ve bağlılıktır. Rajalar bizi hedeflerimize kolayca ulaştırır. Bu gıdalar yoğun baharatlı, asitli gıdalar ve kahve gibi uyarıcıları içerir. Bu gruba giren besinlerin insan için gerekli dozunu belirleyerek çok dikkatli kullanmak gerekir.
Yiyeceklerin zihin durumu üzerinde düşündüğünüzden çok daha fazla etkisi vardır. Bir besinin insan için dozu da oldukça önem taşır. Bir elma kararında yenildiğinde kişiye fayda sağlarken, doz aşımı zehirleyebilir. Sattvik beslenme biçimi "yogik", özellikle "sarımsak ve soğandan kurtulmuş" olarak bilinmektedir. Kimyon, soğan, sarımsak, limon, kahve gibi yoğun aromaya sahip bitkisel tatlar dozunda kullanıldığında tedavi edici özelliğe sahipken, gereğinden fazla kullanılması rajası fazlasıyla harekete geçirir.
Sattva uyum, denge ve sevinç halidir. Sattva, rajalar ve tamasları düşürdüğü ve tekamülü ilerlettiği, manevi duyguları beslediği için bir insanın ulaşmak istediği en üst noktadır. Sattva'yı artırmak hem rajaları hem de tamasları azaltmak için prana (yaşam enerjisi) bakımından zengin doyurucu yiyecekler yemeli, sevinç ve olumlu düşünceler üreten faaliyetleri daha sık yapmalıyız.
Dünyada henüz sayısı belirlenememiş yüzlerce bitki bulunmaktadır. Tahıllar, baklagiller, sebzeler, meyveler ve otlar... Sattvik vegan beslenme biçiminde doğada her şeyin bir alternatifi vardır. Hayvansal bir gıdanın eksikliğini duyacağınız düşüncesi tamamen çocukluğumuzdan beri bize dayatılan yanlış bilincin bir parçasıdır, protein, kalsiyum gibi gereksinimlerimizi bitkilerden alamayacağınız düşüncesi ise tamamen algılarımızla oynanmasının bir sonucudur.
Sattvik vegan beslenmenin en önemli amacı kozmik bilince ulaşarak (beşinci boyut, bizlik bilinci), tekamülümüzü ilerletmek, gerçek potansiyelimize varabilmektir. Cesaretimizi toplayıp en kısa zamanda bu gerçekle yüzleşmemiz ve bu rüyayı hep birlikte değiştirmek dileğiyle.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Veganlar İçin Beslenme Tablosu

Dünyada örnekleri olan ancak Türkçe olarak ilk defa bu kadar kapsamlısını gördüğümüz vegan beslenme tablosunda, özellikle Türkiye'de kolaylıkla bulunabilecek vegan yiyecekleri ön planda tutulmuş. Bu da bazen istediği lezzette yiyeceği bulamayan veganlar için çok doğru bir yönlendirme demek. Aşağıdaki tabloda yer verilen ana konular şu şekilde: ¦ Hangi vegan yiyeceklerinde günlük ihtiyaçlar ne kadar yer alıyor? ¦ Vegan beslenenler için hangi besinden günlük ne kadar tüketmek lazım? ¦ Vitamin ve minerallerin vücutta depolanabilirliğini ve emilimini arttıran/azaltan faktörler neler? ¦ Gut hastalığına, kolesterole, kalp-damar hastalıklarına, obeziteye iyi gelen vegan yiyecekleri neler? ¦ Veganlar için kahvaltı önerileri neler? Print edip, duvarlara, buzdolaplarına asmalık bir çalışma. Görsellere sağ tıklayıp, bilgisayarınıza kaydedebilir ya da tıklayarak daha büyük haline ulaşabilirsiniz

Veganlar Neler Yiyebilir - Neler Vegan Yiyecek Değildir?

(Veganlar İçin) Neler Yiyecek Değildir? Hayvansal süt ürünleri (hayvansal süt ve hayvansal sütten elde edilen yoğurt, ayran ve benzerleri), tavukların ve diğer kuşların yumurtaları, bal, hayvan eti ve hayvan bedeni ve beden salgılarından elde edilen ya da bunları az ya da çok fark etmeksizin içinde barındıran herhangi bir şey yiyecek değildir. Bunların yanı sıra, üretiminde hayvan emeği kullanılan tarım ürünlerinden de -örneğin arı kovanı kullanılan seracılık ya da maymunlara toplatılan hindistan cevizleri gibi- uzak durmaya gayret etmemiz gerekir. Bunlar soframıza koyabileceğimiz yiyecekler değil, hayvan sömürüsünün ve şiddetin sonuçlarıdır. Bunları kullanmaya devam etmeyi doğru bulamayız. Hayvanların ölü bedenlerine ya da beden çıktılarına yiyecekmiş gibi bakıp, bunları kullanmamız veya tüketmemiz yanlıştır. Çünkü, hayvanlar bizim kullanacağımız eşyalar değil, kendi yaşamları olan ve yaşamlarına değer veren varlıklardır. Hayvanlara kendi çıkarlarımız için verdiğimiz

Veganlar ne yiyor?

“Eee beslenmemizden onca şeyi çıkarınca geriye ne kaldı ki?!” diye düşünebilirsiniz. Sizi anlıyorum ancak o kadar da karamsar olmaya gerek yok. Bakınız çünkü bakliyatlar (nohut, mercimek, bezelye, fasulye, barbunya, vs.), (cinayet işlenmeden yani köklerinden koparılmadan toplanmış) sebzeler, tüm yeşil bitkiler, soya ürünleri, işlem görmemiş kuruyemişler (ceviz, fıstık, badem, fındık vb.), kuru meyveler, bitkisel yağlar (zeytin ve zeytinyağı, keten tohumu yağı, ceviz yağı, fıstık yağı, fındık yağı), tahıllar (pirinç, yulaf, kinoa, kuskus, bulgur, mısır vb.), bitter çikolata, tofu, soya ürünleri vegan beslenmenin vazgeçilmezleri. Fakat yalnızca hayvansal gıdalardan elde edilen B12 ve D vitaminlerini takviye olarak dışarıdan almak gerekiyor. Tabii ki bol güneş ışığı, hepimizin ihtiyacı. Muadil yiyecekler neler? Veganlığın zor zanaat olduğundan yeterince bahsettiğime göre şimdi çözüme odaklanalım derim. Nedir bu muadil yiyecekler bir göz atalım. Elbette vegan diyet kitaplarında çok da