Ana içeriğe atla

Veganlar Neler Yiyebilir - Neler Vegan Yiyecek Değildir?

(Veganlar İçin) Neler Yiyecek Değildir?

Hayvansal süt ürünleri (hayvansal süt ve hayvansal sütten elde edilen yoğurt, ayran ve benzerleri), tavukların ve diğer kuşların yumurtaları, bal, hayvan eti ve hayvan bedeni ve beden salgılarından elde edilen ya da bunları az ya da çok fark etmeksizin içinde barındıran herhangi bir şey yiyecek değildir. Bunların yanı sıra, üretiminde hayvan emeği kullanılan tarım ürünlerinden de -örneğin arı kovanı kullanılan seracılık ya da maymunlara toplatılan hindistan cevizleri gibi- uzak durmaya gayret etmemiz gerekir.
Bunlar soframıza koyabileceğimiz yiyecekler değil, hayvan sömürüsünün ve şiddetin sonuçlarıdır. Bunları kullanmaya devam etmeyi doğru bulamayız. Hayvanların ölü bedenlerine ya da beden çıktılarına yiyecekmiş gibi bakıp, bunları kullanmamız veya tüketmemiz yanlıştır.
Çünkü, hayvanlar bizim kullanacağımız eşyalar değil, kendi yaşamları olan ve yaşamlarına değer veren varlıklardır. Hayvanlara kendi çıkarlarımız için verdiğimiz tüm zararlar aynı yanlış görüşten kaynaklanır: Hayvanların insan malı ve kaynağı olarak kullanılabileceği fikri. Oysa hayvanların kendilerine ait birer yaşamları olduğunu ve bu yaşama değer verdiklerini, onların bedenlerini kendimize tahsis etmenin, onları eşyalaştırmanın yanlış olduğunu biliyoruz.
Herhangi bir biçimde ve miktarda kullanacağımız her hayvansal ürün(!)le şunu beyan ederiz: “Ben bu ürünün geldiği hayvanı kendi malım ve kaynağım olarak kullanmakta sakınca görmüyorum. Aksine, bu ürünü kullanarak o hayvanın kullanılmasını destekliyorum.”

( Veganlar Neler Yiyebilir?)

Peki neleri yemeliyim?

~ Baklagiller
~ Tahıllar
~ Sebzeler
~ Yemişler
~ Meyveler
~ Tohumlar
~ Mantarlar

Bu şekilde beslenerek sağlıklı olabilir miyim? (Veganlar)

Elbette! İhtiyaç duyduğunuz besinleri yukarıda yer alan yiyecek gruplarından elde edebilirsiniz. Bunu belki de bizden duymak yerine konu üzerine araştırma yapan bilim insanlarından duymak isteyebilirsiniz.Gerçekten de pek çok saygın beslenme kurumu doğru uygulanan bitkisel beslenmelerin yaşamın her dönemi için yeterli olduğunu söylemektedir. Buraya tıklayarak bu konudaki raporlara göz atabilirsiniz.
Üstelik hayvan bedeni ve beden çıktılarına bunlar sanki birer yiyecekmiş gibi davranmaya son verip bitkilerle ve mantarlarla beslendiğinizde bu sadece yeterince olmakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli hastalıkların önlenmesinde de yardımı dokunur. Bu da hayvanlara karşı ahlaki sorumluluğumuzu yerine getirdiğimizde, bu doğru davranışımızın yanında gelen bir hediyedir.
Buraya tıklayarak okuyabileceğiniz “Vegan Beslenmeyi Çözmek” başlıklı kitapçık hangi besinlere ihtiyaç duyduğumuz ve bu besinleri hangi kaynaklardan elde edebileceğimiz konusunda iyi bir rehberdir. 

Vegan sofralar sıkıcı ve renksiz midir?

Vegan sofralar ne sıkıcı ne de renksizdir. Bitkilerden ve mantarlardan elde edebileceğimiz çok sayıda yemek mevcut. Bunların bir kısmı zaten bildiğimiz tanıdığımız yemekler, kuru fasulye, zeytinyağlı sarma ya da pilav gibi yiyeceklerdir; kimileriyse pek çoğumuzun vegan olduktan sonra keşfettiği badem peyniri ya da tofu gibi yiyeceklerdir. Vegan olduğumuz ilk günlerde bunların arasından hangilerinin bütçemize uygun olduğunu ve hangilerinin damak zevkimize hitap ettiğini keşfederiz.
Bu keşif esnasında size yardımı dokunabilecek kaynaklar da mevcuttur. Bunlardan biri Facebook üzerinde çok sayıda veganın üye olduğu ve amacı pratik yemek tarifleri paylaşmak olan Vegan Sofra grubudur. Vegan sofra grubuna girerek diğer veganların paylaştığı tarifleri öğrenebilir, tanıdık yemekleri veganlaştırma yollarını keşfedebilir ve belki bir süre sonra da kendi tariflerinizi paylaşmaya başlayabilirsiniz. Başka bir seçenek ise çok sayıda yemek tarifinin yer aldığı Vegan Mutfak sitesidir.
Belki yemeklerin nasıl yapıldığını izleyerek öğrenmek isteyebilirsiniz. Bunun için ilham verici kaynaklardan biri Youtube'ta bulunan Vegan Appetite kanalı. Aşağıda bu kanalın videolarından birkaçı bulunuyor:
İnternette vegan yemek tarifleri aradığınızda karşınıza içinde adını hiç duymadığınız malzemelerin bulunduğu (tofu, guargam, çiya tohumu ve daha bir çoğu) karmaşık ve maliyetli tarifler çıkabilir. Bu hevesinizi kırmasın; bu tarz malzemeler barındıran tarifler bir vegan için olmazsa olmaz değildir. Eğer dilerseniz zaman içinde bunları keşfedebilirsiniz ya da bunları önemsemeyip sofranıza almazsınız. Her iki durumda da bu bir tercih meselesidir, bir gereklilik değil. 

Ama ben yemek yapmayı bilmem ki? (Vegan Olmak İsteyenler)

Yeni veganlar ya da henüz vegan olmayan ancak vegan olmayı düşünen kişiler bazen kendileri için bir zorluk yaratacağını düşünerek “Ama ben yemek yapmayı hiç bilmiyorum ki” diyor.
Oysa bu illa ki bir zorluk olarak değil bir avantaj olarak bile görülebilir: Demek ki yemek yapmayı öğrendiğinizde (ki kabul edin, hayatınız boyunca yemeklerinizi başkalarına yaptıramazsınız), temiz bir sayfadan başlayacak gerçekten nasıl yemek yapılır onu öğreneceksiniz.
Yemek diye sunulan ama aslında bir hak ihlalinden başka bir şey olmayan; hayvanların bedenlerini ve beden salgılarını “insanların yiyebileceği” şekillere getirmenin yollarını ve yöntemlerini hiçbir zaman öğrenmemiş olacaksınız. Zaten böyle korkunç bir şeyi hiç kimse öğrenmemiş olmalıydı. Ve vegan gelecekte de (belki hayvan köleliği döneminin sözde “yemek kitaplarını” inceleyen tarihçiler hariç) hiç kimse bunları hatırlamayacak.
Yemek yapmayı, mutfakta çalışmayı kısa zamanda öğreneceksiniz, yemek hazırlamak alıştıkça daha da az zamanınızı alacak. Ve çok sayıda vegan zaten size yardımcı olmaya hazır. Yukarıda da bahsettiğimiz Vegan Sofra grubunda çok sayıda tarif ve mutfağa dair sorularınızı yanıtlamaya hazır çok sayıda vegan var.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Veganlar İçin Beslenme Tablosu

Dünyada örnekleri olan ancak Türkçe olarak ilk defa bu kadar kapsamlısını gördüğümüz vegan beslenme tablosunda, özellikle Türkiye'de kolaylıkla bulunabilecek vegan yiyecekleri ön planda tutulmuş. Bu da bazen istediği lezzette yiyeceği bulamayan veganlar için çok doğru bir yönlendirme demek. Aşağıdaki tabloda yer verilen ana konular şu şekilde: ¦ Hangi vegan yiyeceklerinde günlük ihtiyaçlar ne kadar yer alıyor? ¦ Vegan beslenenler için hangi besinden günlük ne kadar tüketmek lazım? ¦ Vitamin ve minerallerin vücutta depolanabilirliğini ve emilimini arttıran/azaltan faktörler neler? ¦ Gut hastalığına, kolesterole, kalp-damar hastalıklarına, obeziteye iyi gelen vegan yiyecekleri neler? ¦ Veganlar için kahvaltı önerileri neler? Print edip, duvarlara, buzdolaplarına asmalık bir çalışma. Görsellere sağ tıklayıp, bilgisayarınıza kaydedebilir ya da tıklayarak daha büyük haline ulaşabilirsiniz

Veganlar ne yiyor?

“Eee beslenmemizden onca şeyi çıkarınca geriye ne kaldı ki?!” diye düşünebilirsiniz. Sizi anlıyorum ancak o kadar da karamsar olmaya gerek yok. Bakınız çünkü bakliyatlar (nohut, mercimek, bezelye, fasulye, barbunya, vs.), (cinayet işlenmeden yani köklerinden koparılmadan toplanmış) sebzeler, tüm yeşil bitkiler, soya ürünleri, işlem görmemiş kuruyemişler (ceviz, fıstık, badem, fındık vb.), kuru meyveler, bitkisel yağlar (zeytin ve zeytinyağı, keten tohumu yağı, ceviz yağı, fıstık yağı, fındık yağı), tahıllar (pirinç, yulaf, kinoa, kuskus, bulgur, mısır vb.), bitter çikolata, tofu, soya ürünleri vegan beslenmenin vazgeçilmezleri. Fakat yalnızca hayvansal gıdalardan elde edilen B12 ve D vitaminlerini takviye olarak dışarıdan almak gerekiyor. Tabii ki bol güneş ışığı, hepimizin ihtiyacı. Muadil yiyecekler neler? Veganlığın zor zanaat olduğundan yeterince bahsettiğime göre şimdi çözüme odaklanalım derim. Nedir bu muadil yiyecekler bir göz atalım. Elbette vegan diyet kitaplarında çok da